Rode wijnen
Toont alle 2 resultaten
Toont alle 2 resultaten
Tijdens het maken van rode wijnen mag eigenlijk alles, van sulfiet en suiker toevoegen tot het gebruik van kunstmest en pesticiden. Dat is niet ideaal voor de mens en natuur. Voor biologische rode wijnen is dat anders daarvoor zijn strikte regels. Rode biologische wijn is wijn die gemaakt is van druiven die biologisch zijn geteeld volgens de principes van biologische landbouw. Hierbij mag er geen gebruik worden gemaakt van kunstmest, gemodificeerde organismen en chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is biologische wijn beter voor mens, dier en natuur en worden onnodige milieueffecten geminimaliseerd.
Het meerendeel van de wijnen zijn niet veganistisch. Hoe dat zit? Wijn is van druiven gemaakt en daarom wel altijd van natuurlijke afkomst. Tijdens het wijn maken ontstaan er losse deeltjes die de wijn troebel maken. Om de wijn helder te maken wordt deze geklaard. Dat klaren wordt vaak gedaan met dierlijke eiwitten zoals kippeneiwit, gelatine en isinglass. Het klaringsprocess kan ook vegan friendly gedaan worden met plantaardige eiwit of met bentoniet een fijne kleisoort. Dus een biologische wijn is niet altijd vegan en een vegan wijn niet altijd biologisch.
Onze viaVIÑA wijnen zijn altijd vegan, dit vind je ook terug op het wijnlabel.
Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat we een fles dus langer kunnen bewaren. Naast de natuurlijke aanwezigheid van sulfiet, wordt er in de wijnmakerij sulfiet toegevoegd. Het gaat de groei van ongewenste micro-organismen zoals ongewenste bacteriën, schimmels en wilde gist tegen. Van nature is er altijd sulfiet aanwezig in wijn; van de schillen en vanuit de vergisting. Sulfietvrije wijnen kennen we daarom niet, wel wijnen waaraan geen extra sulfiet is toegevoegd.
Zijn biologische wijnen dan sulfiet vrij? Nee, ook aan biologische wijnen mag sulfiet worden toegevoegd, wel in veel mindere mate dan aan ‘gewone’ wijnen. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijn ligt tussen de 30 en 50 milligram lager dan bij normale wijnen. In een normale rode wijn zit dit rond de 150 milligram sulfiet per liter, en bij witte wijn en rosé wijnen zit dit gehalte op 200 milligram per liter.
ViaVIÑA maakt biologische wijn zonder onnodig toegevoegde sulfieten.
Als er op een wijn biologisch, bio, eko, eco of organics staat voldoet de wijn aan de wettelijk vastgelegde Europese richtlijnen voor de productie van biologische producten.
In Europa kennen we diverse keurmerken en hierop wordt een oogje in het zeil gehouden door het Europese Parlement. Het Europese keurmerk voor biologische wijn is herkenbaar aan het groene blaadje met sterretjes erop. In Nederland is SKAL de toezichthouder op biologische productie.
Nee in rode biologische wijn zit niet per se minder calorieën. Het aantal calorieën heeft te maken met de hoeveelheid suiker en alcohol in wijn. Hoe minder suiker of hoe lager het alcoholpercentage, hoe minder het aantal calorieën. Onze pure wijn bevat slechts 70 Kcal, waar een reguliere wijn vaak meer dan 100 Kcal per 100 ml heeft.
Het biologische aspect van wijn gaat over de werkwijze in de wijngaard: wordt daar gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen en chemicaliën?