• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Biologische wijn zonder onnodig sulfiet, hierom wil je het.

Bewust leven vinden we steeds vanzelfsprekender. We weten wat we eten en drinken, en zijn ons bewust van wat bepaalde voedingsmiddelen doen voor onze gezondheid. We weten wat de ingrediënten zijn, letten op de hoeveelheden suiker die we binnenkrijgen en zorgen dat we genoeg bewegen. Inmiddels heeft die bewustwording ook zijn weg gevonden naar het wijnschap. Alleen is de lijst met ingrediënten daar nogal kort en bondig: druivensap en gist. Met regelmaat staat daarbij nog de disclaimer ‘bevat sulfieten’. Maar wat zijn sulfieten, wat doen sulfieten voor wijn en waarom zouden we wijn zonder sulfiet willen?

Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat we een fles dus langer kunnen bewaren. ViaVIÑA maakt biologische wijn zonder onnodig toegevoegde sulfieten. We leggen je graag uit waarom, want er zijn veel onduidelijkheden en misvattingen over dit onderwerp.

Witte druiven
Biologische wijn zonder sulfiet

Wat zijn sulfieten?

Sulfieten hebben een slechte reputatie. Misschien ken je iemand die hoofdpijn krijgt van sulfiet en daarom alleen maar natuurwijnen drinkt, of iemand die last heeft van astma en daarom sulfiethoudende producten mijdt. Maar momenteel lijkt dit verschijnsel verheven te zijn tot de categorie ‘hype’.

Je hebt misschien al wel eens gegoogled naar ‘sulfietvrije wijn’. Maar wist je dat sulfieten overal om ons heen te vinden zijn? In gefermenteerde voeding zoals zuurkool en kimchi, maar ook in gedroogde worst, jam, instant producten (aardappelpuree, cup-a-soup), vruchtensappen en op (gedroogde) vruchten, zitten sulfieten. En op de druivenschilletjes dus. Ook ontstaat er sulfiet bij het vergisten van de wijn.

Naast de natuurlijke aanwezigheid van sulfiet, wordt er in de wijnmakerij sulfiet toegevoegd. Het gaat de groei van ongewenste micro-organismen zoals ongewenste bacteriën, schimmels en wilde gist tegen.

Brett kan zich ontpoppen als een onaangename toevoeging in wijn.

Brett was toch niet uitgenodigd?

Alhoewel wilde gist van nature overal om ons heen aanwezig is, kan het zich in een product als wijn ontpoppen tot iets onaangenaams. Een voorbeeld hiervan is de Brettanomyces Bruxellensis, die haast liefkozend ‘Brett’ wordt genoemd. Alhoewel deze gist het supergoed doet -en zelfs gewenst is- in Belgische Kriek en andere bieren (vandaar de naam ‘Bruxellensis’), wordt het in de wijn aangeduid als een ‘bederfgist’. Het veroorzaakt als het ware een extra geur- en smaaklaag, die kan variëren van ‘paardenstallucht’, leer, ziekenhuisgeur, dierlijk tot kazig en rokerig, en het kan een wijn een metalige nasmaak geven. En let wel, niet iedereen vindt dat een bezwaar; sommige mensen houden wel van een beetje Brett, anderen rillen ervan. Maar in feite hoort het niet thuis in de wijn.

 

Daarnaast is hygiëne van groot belang; de druiven moeten schoon zijn voordat deze verwerkt worden. Een handvol insecten die zijn mee geplukt, die vormen natuurlijk geen waardevolle toevoeging aan de wijn. Dat geldt ook voor andere elementen uit de gaard. Bij massaproductie is dit dus een potentieel risico en het gebruik van sulfiet is dan een manier om vervelende gevolgen hiervan de kop in te drukken. Bij viaVIÑA gebeurt dit niet aangezien de druiven met hand geplukt worden en er pure schone druiven worden verwerkt.

Wat doet te veel sulfiet met wijn?

Maar wat nou als je te veel sulfiet toevoegt? Dan kan de wijn een beetje vlak van smaak worden (want alle fruitigheid wordt dan tenietgedaan) en de geur verandert; van prikkelend en branderig (zoals de geur van luciferkopjes of verbrand rubber) tot rotte eieren of spruitjeslucht.

Tannine werkt van nature ook conserverend. Dat betekent dat sulfiet doorgaans in mindere mate toegevoegd wordt aan rode wijn dan aan witte, want witte wijnen bevatten minder of geen tannine.

Van sulfiet krijg je hoofdpijn

Van sulfiet in wijn krijg je hoofdpijn

Dat je van sulfiet hoofdpijn krijgt is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond. De hoofdpijn in de orde van ‘ik ga nooit meer drinken’, krijg je van een lijstje vrienden uit de wijn: alcohol, foezelalcoholen, aminen en flavonoïde fenolen. Laten we hier niet te diep op in gaan want dan wordt het een scheikundeles, echter; alcohol (ethanol) werkt vaatverwijdend en uitdrogend; het droogt de hersenen uit en dat leidt tot een bonkend hoofd. De foezelalcoholen blijven langer in het lichaam dan de ethanol, en verzorgt het ‘algehele malaise’-gevoel.

De aminen (waaronder het bekende histamine) veroorzaken misselijkheid, bloeddrukverhoging, transpireren en hartkloppingen. De aminen worden in hun glansrol versterkt door alcohol.

De flavonoïde fenolen zijn ook notoire hoofdpijnveroorzakers. Deze stoffen -waaronder ook tannine valt- komen uit de schil van de druif. Aangezien de schillen langer in rode wijn vertoeven, is rood dus vaker een veroorzaker van koppijn dan wit.

Dit gouden kwartet is dus perfect uitgerust om een kater te veroorzaken. Nog een belangrijke: wijn die langer dan 48 uur openstaat, ontwikkelt azijnzuur als gevolg van oxidatie (kurk eraf is namelijk vrij ademen). Hiervan krijg je ook een nare hoofdpijn. Maar dat gezegd hebbende; sulfiet komt in deze som niet voor.

Biologische wijnen zijn altijd sulfietvrij

Nope. Ook aan biologische wijnen mag sulfiet worden toegevoegd, maar wel in mindere mate dan aan ‘gewone’ wijnen; het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijn ligt tussen de 30 en 50 milligram lager dan bij hun evenknie uit de reguliere teelt. En hoeveel sulfiet zit er dan in normale wijn? Bij rode wijnen zit dit rond de 150 milligram per liter, en bij witte wijn en rosé wijnen zit dit gehalte op 200 milligram per liter. Daarbij is er van nature altijd sulfiet aanwezig in wijn; van de schillen en vanuit de vergisting. Sulfietvrije wijnen kennen we daarom niet, wel wijnen waaraan geen extra sulfiet is toegevoegd. En die kennen we weer onder de noemer ‘sulfietvrije wijn’.

Wij zeggen nee tegen chemicaliën, werken kleinschalig en gaan voor puur!

Biologisch is dus heel erg logisch

viaVIÑA produceert uitsluitend biologische wijnen zonder onnodig toegevoegde sulfieten. We kennen de waslijst chemicaliën die klakkeloos mag worden gehanteerd in de wijnbouw en dat is niet mis. viaVIÑA ziet graag groene wijnvelden, die gonzen van het insectenleven en waar je de druiven zo van de tros in je mond kan stoppen, omdat ze onbespoten zijn. We werken kleinschalig, zodat de kwaliteit steeds op het hoogste niveau is.

We zijn ontzettend trots op onze lijn van onze pure wijnen; pure smaak zonder toegevoegd suiker en sulfiet, vol liefde en expertise van de makers. Wijnen om samen van te genieten. Proef het zelf, zo goed kan wijn zijn…

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Dus ga jij ook voor wijn zonder hoofdpijn? Dan moet je deze viaVIÑA wijnen zeker eens uitproberen.