• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Suikervrije wijn, all hype of all that?

ViaVIÑA maakt suikervrije wijnen, met hart en ziel, en vol smaak. Je leest er tegenwoordig steeds vaker over; wijn zonder suiker. Het past binnen een nieuwe trend, waarin we ons er steeds bewuster van worden wat we eten en drinken. Suiker is één van de hete hangijzers. Maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in wijn, zit er meer in rode dan in witte wijn en waarom zit er überhaupt suiker in wijn? En hoe komen we aan onze suikerzoete gewoontes?

viaVIÑA suikervrije wijnen, probeer ze nu

We houden van suiker

We ontkomen er niet aan; we houden van zoet. Suiker zit in onze natuur. Dat komt omdat het de eerste smaak is die we proeven; moedermelk. Zo primair is het; wij mensen houden daarom instinctief van zoet.
Laten we beginnen bij het begin. Mensen hebben suiker nodig om te leven; onze spieren en hersenen gebruiken het als brandstof. Onze lichamen zetten koolhydraten en suikers om in glucose, en voorziet daarmee onze cellen van energie. Maar, zoals met alles geldt hier ook: te veel is nooit goed. Van te veel suiker pieken je bloedsuikerspiegels, om vervolgens met een noodgang te dalen, waardoor je je vermoeid en prikkelbaar voelt. Maar het gaat nog verder; constant te veel suiker zorgt voor darmklachten, overgewicht, gaatjes in je tanden, hoofdpijn, een vervette lever en een alvleesklier die de kluts kwijt is. Suiker is dus lekker en schadelijk tegelijk. We weten gelukkig tegenwoordig steeds meer over wat voedsel met ons doet, en daarom willen we er bewuster mee omgaan. Bij viaVIÑA kiezen we er dus voor om géén suiker toe te voegen aan onze wijnen.

Wat doet suiker in wijn?

In druiven zitten vruchtsuikers, en wijn begint met druiven. Aan de geplette druiven wordt gist toegevoegd en ontstaat het fermentatieproces waarbij deze suikers worden omgezet in alcohol. De ontstane gistcellen voeden zich met de suikers en zetten dit om in alcohol (ethanol) en koolzuur (koolstofdioxide). Zonder nu verder heel technisch te worden, zit het zo dat de gistcellen een bepaalde, maximale hoeveelheid suiker kunnen omzetten in alcohol. Als niet alle suikers ‘gebruikt’ zijn en het fermentatieproces stopt, dan blijven die suikers als restsuikers over in de wijn.

Restsuikers en toegevoegde suikers

Suiker werkt ook als conserveermiddel en in bepaalde gevallen zorgt het ervoor dat wijnen daardoor langer houdbaar zijn. Bij versterkte wijnen, zoals bijvoorbeeld sherry, madera en port, wordt er extra alcohol tijdens de vergisting toegevoegd, waardoor de vergisting stopt en het percentage restsuiker hoog blijft.
In gewone wijnen kunnen restsuikers een dekmantel zijn om bijvoorbeeld fouten in de wijn te verbloemen of een vlakke smaak op te fleuren. Maar hoe je het ook wendt of keert; restsuikers zijn calorieënbommen, en in onze optiek onnodig om een mooie wijn te maken.

Hoe zit dat dan met het alcoholpercentage in wijnen?

Alcohol geeft body aan wijn. In sommige wijnen zit van nature meer alcohol, bijvoorbeeld omdat de druiven meer zon hebben gehad, meer vruchtsuikers bevatten en zo zoeter zijn, of omdat ze langer aan de steeltjes hebben gehangen en daardoor een lager vochtgehalte hebben (en dus meer suikers bevatten), óf doordat er chaptalisatie is toegepast. Bij chaptalisatie wordt er extra suiker toegevoegd tijdens het wijnmaakproces, om zo een hoger alcoholpercentage te creëren.
Ook is het van belang dat de temperatuur van de most (de pulp, de geplette druiven dus) gereguleerd wordt. De vergisting begint als de most een graadje of 14 is en werkt optimaal wanneer de temperatuur onder de 20 graden blijft. De gistcellen sterven vanzelf af als de temperatuur boven de 35 graden komt.
Al die factoren spelen dus mee in het bepalen van het percentage suikers, en dus de koolhydraten in wijn.

Wijn zonder suiker, kan dat wel?

Suikervrije wijn die met expertise en aandacht is vervaardigd, dat kan zeker. ViaVIÑA biedt een reeks prachtige wijnen met nagenoeg 0% suiker aan. De wijnmakers van viaVIÑA willen daarbij niet inleveren op smaak en beleving, want wijn is om van te genieten. Dus hebben ze het proces van het wijnmaken tot in de puntjes verfijnd. Onze druiven worden precies op het juiste moment geoogst, waardoor de suikerbalans zo is dat alle suikers tijdens de fermentatie omgezet kunnen worden in alcohol en er geen restsuikers overblijven in de wijn. Het resultaat is een vriendelijke, fruitige, suikervrije wijn met een mooie body en structuur.

Hoe zit het met koolhydraten in wijn?

Koolhydraten zijn zetmelen, suiker en vezels. Hun wetenschappelijke aanduiding, sachariden, verklapt al een beetje hoe de vlag erbij hangt. Ze vormen een energiebron voor het lichaam. Bij consumptie maakt je lichaam bloedsuiker van deze koolhydraten. Wanneer een wijn restsuikers bevat, bevat deze dus óók koolhydraten. ViaVIÑA wijnen zijn nagenoeg suikervrij en bevatten maximaal 1 gram per 100 ml aan koolhydraten.

Transparantie

We vinden het belangrijk dat je weet wat je drinkt en eet. Daarom wilde viaVIÑA ook graag een voedingswarentabel op haar flessen. Zo weet je zeker dat viaVIÑA 100% eerlijk en laag in calorieën zijn. Daarbij zijn al onze wijnen altijd biologisch en vegan geproduceerd.

Onze wijnen zijn karaktervolle wijnen met smaak, structuur en body. Wij houden ervan te genieten van de mooie momenten in het leven, van pure smaak en zonder toegevoegde chemicaliën, van wijnen die met liefde en passie vervaardigd zijn door ambachtelijke wijnmakers.
Mindfully crafted wines by viaVIÑA

Beautiful wines for a better lifestyle, probeer ze nu

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.