ViaVIÑA werkt uitsluitend Fairtrade. Maar wat is Fairtrade en wat betekent het voor onze manier van wijnmaken? ViaVIÑA kiest bewust voor een holistische manier van werken. Wij willen dat alle elementen van de keten goed doen, want alles hangt met elkaar samen. We willen mooie wijnen maken voor een goede prijs, in samenwerking met blije werknemers en boeren, in gezonde, bloeiende wijngaarden, vol insecten en bodemleven. Happy vine, happy wine. We vertellen je graag waarom en hoe we dat doen.
Het is een kip-ei-verhaal, want waar beginnen we nu? Dat een wijn van €2,99 niet uit kan, dat snappen we allemaal wel. Maar wat kost een goede fles dan echt?
Stel je even voor: het is een prachtige zomeravond. Je hebt afgesproken in het park. Je maakt je picknickmand open, haalt daar twee glazen en een fles wijn uit. So far so good. De fles kostte €8,99 en is één van je favorieten. Een prima prijs voor een prima wijn, zou je zeggen. Maar klopt die prijs wel? Voor veel producten betalen we namelijk te weinig. Het principe van True Pricing geeft inzicht in wat een product nu ècht kost en waar die prijs uit bestaat. Hoe zit dat met wijn?
Welke kosten moeten er allemaal gedekt worden door de prijs van een fles wijn? Laten we daar eens op inzoomen. We betalen natuurlijk de fles zelf, de capsule, het papier van het etiket, de lijm, de wijn in de fles en de reis van de fles van wijnmaker naar de verkopende winkel.
Dan hoort daar nog het hele productieproces van de wijn zelf bij; de wijnstokken, de bemesting ervan, de bestrijding van ongedierte en ziekten in de gaard, de fysieke arbeid die er komt kijken bij dat hele proces, maar ook bij het maken van de wijn en natuurlijk de tijd die het kost om van druivensap in wijn te veranderen. En, er zijn helaas ook verborgen kosten; wat dit hele procedé het milieu bijvoorbeeld kost -dit scharen we onder ecologische verborgen kosten- en op sociaal vlak -de sociale verborgen kosten-, dat wordt niet meegerekend. Maar als het land wordt uitgeput, het water vervuild raakt, dan is die negatieve impact wél iets wat een prijskaartje heeft. Hetzelfde geldt voor arbeid; worden alle deelnemers in de keten goed beloond, of worden ze onderbetaald en uitgebuit? Ook dát heeft een prijs, want criminaliteit en mentale gezondheidsproblemen liggen op de loer.
Wat kun je daar als consument aan doen? Koop Fairtrade. Fairtrade is een keurmerk dat aangeeft dat producten op een sociale en milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn. Vandaag de dag gaat het er vooral om, om zo efficiënt en goedkoop mogelijk te produceren. Door deze preoccupatie met winstbejag en economische groei lijken we uit het oog te verliezen dat we de grenzen van wat de aarde aankan, allang bereikt hebben. Wijn is daar niet van uitgesloten.
Fairtrade gaat deze manier van werken tegen. Fairtrade helpt boeren en werknemers in ontwikkelingslanden beter beloond te worden voor hun werk. Zo krijgen ze een betere positie in de handelsketen, kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzamere toekomst. Fairtrade is een keurmerk, maar het is ook een wereldwijde beweging.
Helaas zijn slechte werkomstandigheden veel dichterbij dan je zou denken. Ook in Zuid- en Oost-Europa zien we dat er gebieden zijn waar de boeren en hun medewerkers echt van het minimum moeten leven. ViaVIÑA kiest daarom bewust de rol van een partner: we verbinden ons langdurig aan de bedrijven met wie we samenwerken en gezamenlijk optrekken, niet alleen maar met geld maar ook door adviezen te geven over het verduurzamen van wijngaarden en processen, zodat we samen de toekomst in kunnen.
In de nabije toekomst willen we ook starten met wijnen uit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië in onze collectie; In Zuid Afrika hebben we eigen wijngaarden en kunnen we onze filosofie helemaal naleven en met jullie delen.
Wij zijn groot voorstander van Fairtrade omdat Fairtrade gaat over mensen. Om gecertificeerd te worden met het keurmerk Fairtrade, moet je als producent voldoen aan een aantal strikte voorwaarden. Er zijn sociale voorwaarden en voorwaarden met betrekking tot het milieu. Zo moet er bijvoorbeeld worden samengewerkt in coöperaties, moet de productie duurzaam en biologisch gebeuren en mag er géén kinderarbeid zijn.
Daarin gaat viaVIÑA een stapje verder: we geloven erin dat onze toekomst in de handen ligt van onze kinderen. We zorgen er daarom voor dat onze boeren en werknemers een goed en eerlijk salaris krijgen voor hun werk, maar we zijn ook betrokken bij hun gezinnen.
Fairtrade wijnen zijn in beginsel altijd biologisch omdat biologisch verbouwen onderdeel is van de certificering. Maar stel nou dat er een extreme insectenplaag is, of er valt enorm veel regen, dan kan de hele oogst aangetast worden. Geen oogst = geen inkomen. In deze uitzonderlijke gevallen -die gelukkig bijna nooit voorkomen- kan er worden ingegrepen met een niet-biologisch, afbreekbaar product, om te zorgen dat de oogst wordt gered.
Als we kiezen voor deze ingreep, dan zorgen we er vanzelfsprekend voor dat er nooit residu van deze middelen terug te vinden is. Niet in de natuur maar ook niet in de wijn zelf.
Fairtrade gaat dus veel verder dan een eerlijk en leefbaar inkomen. Het gaat om een duurzaam voortbestaan van de mensen die met hun families werken in en rondom de wijngaarden.
ViaVIÑA heeft Fairtrade en True Pricing als basisprincipes; het zit in ons DNA. De prijs die je betaalt voor onze wijn is helemaal rond – geen verborgen kosten en geen nare bijsmaak, maar een bijdrage aan een mooiere toekomst voor mens en milieu.
Onze manier van produceren is in harmonie met mens en milieu; niet alleen worden de druiven zo schoon mogelijk geproduceerd -bij onze biologische wijnen komen er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas en onze gaarden liggen zelfs in beschermde natuurgebieden-, ook het transport gebeurt CO2-neutraal en gebruiken we uitsluitend lichtgewicht flessen.
ViaVIÑA, letterlijk betekent het ‘de weg van de wijn’; het is de weg die wij bewandelen, de weg die meer teruggeeft aan de aarde en daarmee aan ons. En dat vinden wij iets om te vieren! Zit er een fles viaVIÑA in je picknickmand? We komen eraan!