• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Calorieën balance is Key

We leven bewust en we zijn mindful over wat onze brandstof is. We kiezen voor gezonde voeding, we zorgen dat we fit blijven en letten op onze work-life balance. Tegelijkertijd willen we ook genieten. Dat betekent dus inspanning afwisselen met ontspanning. Een lekker diner, een goed gesprek en een glas wijn is de perfecte manier om even te ontspannen. Maar een heerlijk glas wijn met een mooie body, is dat ook goed voor jouw body? Gaan wijn en slanke lijn eigenlijk wel samen, en is afvallen met wijn mogelijk? ViaVIÑA wijnen zijn lager in calorieën.

Wijn op een terras lager in calorieën
Koolhydraatarme wijnen blog

Low-calorie wines

In de VS is fit wine een hype: wijnen die lager zijn in calorieën, géén koolhydraten bevatten en glutenvrij zijn. ViaVIÑA wijnen sluiten hier prachtig op aan: ze zijn van nature lager in calorieën, zijn nagenoeg suiker- en koolhydraatvrij en bovendien biologisch en Fairtrade geteeld.

Waar komen de calorieën in wijn vandaan?

De energiewaarde van wijn komt voort uit twee bronnen van calorieën, namelijk suiker en alcohol. Chaptalisatie, de techniek waarbij er suiker aan wijn wordt toegevoegd om het alcoholpercentage hoger te maken, of de aanwezigheid van restsuikers in wijnen zorgen voor een hogere voedingswaarde; meer calorieën in je glas dus. Die restsuikers zitten in wijn omdat het fermentatieproces vroegtijdig gestopt is, en dus nog niet alle in de druiven aanwezige suikers zijn omgezet in alcohol.

viaVIÑA wijnen zijn fitwines: suikervrij en bevatten 0% koolhydraten

Het type wijn doet ertoe

Sommige wijnen hebben door het productieproces een hogere, calorische waarde: denk daarbij bijvoorbeeld aan rode krachtpatsers als de Amarone, Primitivo en Negroamaro, waarbij men ‘appassimento’ toepast. Hierbij blijven de druiven langer aan de stokken hangen en worden ze geoogst als ze half-ingedroogd zijn. Minder water, méér zon, méér suiker. Of de Ripasso, die wordt gemaakt met dubbele vergisting en daardoor ook meer alcohol bevat.

Of er wordt suiker aan de wijn toegevoegd om de smaak een handje te helpen; denk maar aan de grote industrieel-geproduceerde wijnen die jaar na jaar, vat na vat, hetzelfde smaakprofiel behouden.

Hoeveel calorieën zitten er in wijn?

ViaVIÑA maakt nagenoeg suikervrije wijnen die laag zijn in calorieën; ze bevatten bijna de helft minder calorieën dan ‘gewone’ wijn. Hoeveel calorieën zit er dan in wijn en hoe verhoudt zich dat dan bijvoorbeeld ten opzichte van een glas cola of vruchtensap? We zetten het even op een rij, met onze viaVIÑA-wijnen erbij

ViaVIÑA wijnen zonder koolhydraten

Welke wijn bevat meer koolhydraten, rood of wit?

Hoeveel koolhydraten een wijn bevat, staat los van de kleur, maar is geheel afhankelijk van het proces en de druivensoort. Over het algemeen zit het zo: zoete witte (dessert)wijn bevat tussen de 12 en 18 gram suiker per glas, een glas rosé bevat rond de 5 gram, rode wijn zit rond de 2-5 gram per glas en een droge witte wijn bevat slechts 3-5 gram.Veel commerciële grote supermarktmerken zitten veel hoger in suiker omdat hun smaakprofiel ieder jaar hetzelfde moet zijn en dat kan dus met suiker gemakkelijk worden gerealiseerd (net als Cola).

Suikerklontjes in wijn

Koolhydraten zijn in feite suikers. En om je een idee te geven hoe dat zit, schetsen we het even in suikerklontjes: zoete witte wijn bevat evenveel suiker als een glas cola, en dan kom je per wijnglas uit op drie klontjes suiker. Een glas rode wijn zit al gauw op twee klontjes en een glas wit op één klontje suiker.
Echter, omdat viaVIÑA wijnen nagenoeg suikervrij zijn, bevatten ze zeer weinig tot geen koolhydraten. Onze wijnen passen dus prima in een koolhydraatarm dieet.

Afvallen en alcohol: een onmogelijk duo?

Alcohol heeft een slechte reputatie; het verlaagt je remmingen en het verhoogt de eetlust. Die neiging om meer chips te eten, of ook de frietjes op het bord van je partner op te eten, dat kan dus daar vandaan komen. Maar, kun je dan niet afvallen terwijl je ook geniet van een glas wijn? Geen zorgen, dat kan dus prima.

Afvallen blijft namelijk hoe dan ook een rekensommetje; als er meer energie door het lichaam verbrand wordt dan er binnenkomt, dan zit je goed.

Glutenvrije wijn

Soms staat er op een etiket dat een wijn glutenvrij is. Betekent dat dan dat er wijnen zijn die gluten bevatten?
ViaVIÑA maakt glutenvrije wijn, want gluten komen van nature (uiteraard) helemaal niet voor in druiven. Met de term ‘gluten’ duiden we een groep eiwitten aan die voorkomen in het endosperm (het kiemwit) van bepaalde granen en dus in graanproducten. Gluten is onder meer aanwezig in tarwesoorten als gewone tarwe, durum, tritordeum en spelt, evenals in rogge en gerst. Gluten komen dus van nature niet voor in wijn, ook niet in gist en niet in onze vaten, evenmin als in onze filters en ook onze klaringsmethode is 100% glutenvrij.
Gluten in wijn, dat is dan toch een beetje raar? Nou, in bepaalde wijncocktails of andere bewerkte dranken met wijn, kunnen dus best gluten voorkomen. Maar omdat viaVIÑA all natural is, hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Santé!

ViaVIÑA maakt natuurlijke wijnen die nagenoeg suikervrij, koolhydraatvrij en laag in calorieën zijn

Drink beautifully

ViaVIÑA maakt ambachtelijk geproduceerde, natuurlijke wijnen die van nature nagenoeg suikervrij, koolhydraatvrij en laag in calorieën zijn. Goede wijnen die goed doen! Ons recept voor wat extra levensgeluk: dek de tafel, verzamel goed gezelschap, schenk ze een glas in en geniet van al het goede dat het leven te bieden heeft.

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Minder calorieën bewust genieten, probeer dan zeker deze wijnen