Biologische witte wijn is gemaakt van onbespoten druiven en waarbij de wijngaard vrij is van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Puur natuur in je glas.
De biologische witte wijnen van viaVIÑA komen uit de Rhone in Frankrijk en Valencia in Spanje. Ze zijn niet alleen vol van smaak, ook 100% biologisch en zonder toegevoegde suikers, chemische troep en ook nog eens veel lager in calorieën.
Bij het maken van normale wijnen mag eigelijk alles van toevoegen van suiker en sulfiet tot het gebruik van pesticiden en en kunstmest. Dat is niet goed voor de natuur en de mens. Bij biologische wijnen zijn er strikte regels. Biologische wijn is wijn die gemaakt is van druiven die zijn geteeld volgens de principes van biologische landbouw. Daarbij mag er geen gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gemodificeerde organismen. Zo worden onnodige milieueffecten geminimaliseerd en is het beter voor welzijn van mens, dier, insect en natuur.
Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabiel blijft en dat we een fles dus langer kunnen bewaren. Naast de natuurlijke aanwezigheid van sulfiet, wordt er in de wijnmakerij sulfiet toegevoegd. Het gaat de groei van ongewenste micro-organismen zoals ongewenste bacteriën, schimmels en wilde gist tegen. Van nature is er altijd sulfiet aanwezig in wijn; van de schillen en vanuit de vergisting. Sulfietvrije wijnen kennen we daarom niet, wel wijnen waaraan geen extra sulfiet is toegevoegd.
Zijn biologische wijnen dan sulfiet vrij? Nee, ook aan biologische wijnen mag sulfiet worden toegevoegd, wel in veel mindere mate dan aan ‘gewone’ wijnen. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijn ligt tussen de 30 en 50 milligram lager dan bij normale wijnen. In een normale rode wijn zit dit rond de 150 milligram sulfiet per liter, en bij witte wijn en rosé wijnen zit dit gehalte op 200 milligram per liter.
ViaVIÑA maakt biologische wijn zonder onnodig toegevoegde sulfieten.
Als er op een wijn biologisch, bio, eko, eco of organics staat voldoet de wijn aan de wettelijk vastgelegde Europese richtlijnen voor de productie van biologische producten.
In Europa kennen we diverse keurmerken en hierop wordt een oogje in het zeil gehouden door het Europese Parlement. Het Europese keurmerk voor biologische wijn is herkenbaar aan het groene blaadje met sterretjes erop. In Nederland is SKAL de toezichthouder op biologische productie.
Wijn heeft twee bronnen van calorieën, suiker en alcohol. Restsuikers zitten in wijn doordat het fermentatieproces vroegtijdig is gestopt. Niet alle suikers uit de druiven zijn dan omgezet in alcohol. In het proces van wijn maken kan er ook extra suiker worden toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen of de smaak te beïnvloeden, de aanwezige restsuikers zorgen dan voor meer calorieën in je glas.
Tijdens het maakproces van biologische wijnen kan er gebruikt gemaakt worden van chaptalisatie. Een biologische wijn bevat dus niet perse minder calorieën.
Alle biologische viaVIÑA wijnen zijn nagenoeg suikervrij en bevatten maximaal 1 gram per ml aan koolhydraten. De druiven voor onze wijnen worden precies op het juiste moment geoogst, waardoor de suikerbalans in de druiven optimaal is en alle suikers omgezet kunnen worden in alcohol. Zo blijven er geen restsuikers over in onze wijnen en zijn de wijnen altijd laag in calorieën.