• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Is wijn altijd veganistisch?

De vegan lifestyle verovert tegenwoordig ook de supermarktschappen; overal duiken zinnetjes op als ‘past in een vegan dieet’, of iets krijgt gewoon het predikaat vegan. Vegan voeding is voeding die vrij is van dierlijke producten, dus óók van dierlijke eiwitten. Ei, honing, zuivel, gelatine; allemaal producten die op zichzelf vegetarisch zijn, maar wel dierlijk van oorsprong. Maar wist je dat het merendeel van de wijnen uit de winkel niet vegan zijn? Wait, what?

Wat is vegan wijn?

Hoe kan wijn nou níet vegan zijn, dat is misschien je prangende vraag van het moment. En dat leggen we uit. Tijdens het vinificatieproces -het feitelijke wijnmaken dus- ontstaan er ieniemienie losse deeltjes die de wijn troebel maken. Dit zijn dan bijvoorbeeld dode gistcellen of hele kleine stukjes druivenschil. Om de wijn helder te maken, wordt deze geklaard. Dat klaren gebeurt door eiwitten te vermengen met de wijn, die zich dan hechten aan de troebelmakers, de losse materie die in de wijn ronddrijft. Die wordt zo verzwaard en zakt naar de bodem. De nu verkregen heldere wijn wordt overgeschonken in een ander vat en de neerslag blijft achter. Zo makkelijk kan dat zijn!
Maar welke eiwitten worden daarvoor gebruikt? Kippeneiwit en ander dierlijk eiwit, zoals caseïne, gelatine en isinglass -vislijm, gemaakt van zwemblazen van vissen-, zijn de meest gangbare gebruikte eiwitten. Vroeger gebruikte men ook wel gedroogd bloed; daar zijn we -binnen de EU althans- vanaf gestapt, want, jasses.

Hoe wordt vegan wijn gemaakt?

ViaVIÑA maakt vegan wijnen. In het klaringsproces maken wij gebruik van een plantaardige eiwit vervanger uit kikkererwten of een fijne kleisoort, bentoniet. Bentoniet (komt die naam je bekend voor? Ja, je kent hem van die kleimaskers) is een perfecte vervanger voor de dierlijke eiwitten en laat de pure smaak van de wijn onaangetast. Wij zijn dus fan!

ViaVIÑA, pure, natural and vegan

Zijn vegan wijnen altijd biologisch?

Nee, dat hoeft dus helemaal niet het geval te zijn. Bij grotere vraag naar vegan wijnen, zal de ‘grote stappen-snel thuis’-brigade ook altijd een graantje willen meepikken. Massaproductie, maar dan wel veganistisch geklaard. Biologisch werkende wijnproducenten steken echter zoveel tijd in het voortbrengen van mooie druiven en een mooie wijn, dat de keuze voor plantaardige of minerale klaring dus een logische stap is om te zetten. Vegan is dus niet per definitie biologisch, maar biologisch is ook niet per definitie vegan, omdat bioproducenten zich ook gewoon van dierlijke proteïnen mogen bedienen voor het klaren.

Zijn biodynamische wijnen vegan?

Net als biologische wijnen, kunnen biodynamische wijnen vegan zijn, maar dit hoeft niet volgens de richtlijnen. Daarbij komt dat er bij biodynamisch boeren er gebruikt wordt gemaakt van onder meer dierlijke preparaten; men gebruikt bijvoorbeeld preparaat 500, een zeer rijke bemesting afkomstig van koeienhoorns die worden gevuld met mest, ingegraven worden in een akker, en na een bepaalde periode weer opgegraven worden. De mest wordt eruit gehaald, aangelengd en deze oplossing wordt over de akkers verspreid. Het hangt er dus vanaf hoe streng in de leer de veganist in kwestie is.

Maar natuurwijn, is dat dan vegan?

Ja, natuurwijnen zijn per definitie vegan (tenzij ze biodynamisch zijn en men een bezwaar heeft tegen preparaat 500). Natuurwijn, Vin Nature of Vin Naturel zijn wijnen die zonder toevoegingen worden gemaakt; geen dierlijke toevoegingen, geen toegevoegde suikers en geen toegevoegde gisten. De kwaliteit van de wijn hangt geheel af van de kundigheid van de maker.

ViaVIÑA, pure, natural and vegan

Onze wijnen zijn stuk voor stuk vegan. Niet alleen komen alle druiven voort uit biologische teelt, ook het wijnmaakproces is 100% biologisch en er komen geen dierlijke elementen aan te pas, want zelfs de hondjes van de wijnmaker mogen niet in de kelder komen. Onze wijnen zijn puur en vol van smaak, alles zit erin van nature en niks is toegevoegd. We werken uitsluitend met gisten uit de gaard en laten de terroir, de zon en de druiven zelf de rest doen.
ViaVIÑA wil dat iedereen kan genieten van biologische, duurzaam geproduceerde wijn, goed voor de natuur en je humeur. Deel samen de mooie momenten in het leven, van pure smaak en zonder toegevoegde rommel. Van wijnen die met liefde en passie vervaardigd zijn door ambachtelijke producenten. Zelf proeven? Kijk gauw bij onze verkooppunten.

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Op zoek naar een vegan wijn? Zeker deze proberen.