• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Maken jullie je biologische wijn zelf?

Een vraag die we vaak krijgen is: ‘Maken jullie je wijn zelf, of kopen jullie die gewoon in?’ Het antwoord daarop is: ‘nee’ en ‘nee’. We maken de wijnen niet met onze eigen handen, maar kopen ze ook niet in. Wel zijn we echt ‘van druif tot fuif’ betrokken, wat betekent dat we al onze wijnen zélf samenstellen. Hoe we dat doen? Dat leggen we graag uit.

Hoe maak je eigenlijk wijn?

Bij viaVIÑA maken we eerst zelf een selectie van de wijngaarden en de druiven waarvan we de wijn willen maken. Vervolgens ontstaat het creatieve proces; in nauw overleg met de wijnboer bepalen we hoe de wijn zal worden gemaakt. We denken dus mee in het vinificatieproces. Van schilinweking, persing, vergisting (en)  en klaring tot rijping.. .

Vervolgens gaan we onze wijnen samenstellen uit verschillende tanks, dit noemen we ‘blenden’ of assembleren. Die assemblages maken we echt zelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bij een wijngaard meerdere percelen met Chardonnay zijn en dat die allemaal in aparte tanks zijn gevinifieerd. Vanuit die tanks maken wij dan eerst de mooiste blend, om alvorens nog de keuze te maken een andere druivensoort toe te voegen.

Hoe maken wij bij viaVIÑA onze wijnen? 

Wanneer wij aan de slag gaan met de ontwikkeling van een viaVIÑA-wijn, beginnen we eerst bij het selecteren van een wijnhuis. Om aan alle claims die we onszelf gesteld hebben te voldoen, gaat er een strenge selectie vooraf bij het kiezen van een wijnboer. Janneke heeft al jarenlang duurzame relaties met de wijnboeren waar we mee samenwerken voor viaVIÑA. Teelt en werkt de boer geheel biologisch? Hoe gaat hij of zij om met natuur? Behandelt hij zijn personeel goed? Werkt hij of zij zonder toevoeging van dierlijke producten? Dat is een flink proces, en het is nog best goed zoeken om tot de juiste partners te komen, die dan ook met ons samen het avontuur aangaan om onze kwalitatief hoogwaardige viaVIÑA wijnen te maken.

Van blenden naar bottelen

Eenmaal gekozen gaan we met zijn drieën op locatiebezoek.  Vervolgens duiken we samen de kelders in. Uit diverse tanks worden kleine hoeveelheden wijn afgetapt. We componeren de verschillende smaken van de druiven tot de smaakprofielen die we in gedachten hebben. Dit proces herhalen we meerdere keren, tot we de ultieme blend hebben.

Voordat de wijnen gebotteld kunnen worden, laten we voor een laatste keer proefflessen naar Nederland sturen. Die laatste proefsessie doen we met meerdere mensen, vanuit allerlei achtergronden en leeftijden. Als iedereen enthousiast is (dat wil zeggen, minimaal een 8 als waardering!), dan laten we de flessen bottelen en van onze speciale labels voorzien. En dan, vroemmm… (of zoeeef met een electrische auto of met de trein) naar Nederland, en uiteindelijk bij jou thuis. Genieten maar!

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Vind hier de viaVIÑA fit wine, zeker eens uit proberen.