• Gratis verzending vanaf 125,-
 • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
 • Biologische wijnen
 • Altijd direct van de wijnboer

Hoe lees je een wijnetiket?

Als we van bijna elke voedingsmiddel weten wat er in zit, waarom dan niet bij wijn? Een wijnetiket daar staat eigenlijk maar bar weinig informatie op, dat kan ook anders?

Als je een willekeurig artikel uit het schap pakt van de supermarkt en het etiket bestudeert staat daar zeer gedetailleerd wat er allemaal in het product zit. Doe je dit met een fles wijn, krijg je niet veel meer informatie dan druivensap. Enigszins gechargeerd natuurlijk, maar er staat echt veel minder informatie op als dat je zou verwachten. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat weet je door het ontbreken van informatie over de voedingswaarde niet? En ja het kan ook anders! In dit artikel duiken we in de wereld van wijnetiketten, ontdekken we wat er op hoort te staan volgens de EU-wetgeving, wat er gaat veranderen en waarom viaVIÑA transparant wil zijn over haar wijnen.

Wat ontbreekt er door het gebrek aan voedingsinformatie?

Door het ontbreken van gedetailleerde voedingsinformatie op wijnetiketten, tasten consumenten vaak in het duister over bepaalde aspecten van wijn. Hoeveel calorieën of suikers zitten er bijvoorbeeld in? En hoe zit het met eiwitten, vetten of koolhydraten? 

Voor wie zich bewust is van calorie-/suikerinname, is het moeilijk om te weten hoeveel calorieën en suikers een glas wijn bevat zonder inzicht in voedingswaarden.

Het belang van een wijnlabel

Een wijnlabel is niet alleen een soms kunstwerk; wat er op een wijnlabel staat, bevat waardevolle informatie die je kan helpen de wijn beter te begrijpen voordat je die eerste slok neemt. Het biedt niet alleen informatie over het merk en de wijnmaker, maar kan ook aanwijzingen geven over de herkomst, het druivenras en zelfs de smaakprofielen van de wijn.

Wat staat er bij viaVIÑA op het wijnetiket en online?

Bij viaVIÑA staan we voor transparantie. Daarom zetten we naast onze garanties ook exact de voedingswaarde op het label: dus het aantal calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten maar ook het exacte level of sulfieten. Naast dat er natuurlijk de naam, type wijn, alcoholpercentage, bio certificering en een leuke begrijpelijke beschrijving inclusief wijnspijs tip. 

Wat moet er volgens EU-wetgeving op een Wijnetiket staan?

Volgens de EU-wetgeving zijn er enkele verplichte elementen die op een wijnetiket moeten worden vermeld:

 • Type wijn: Of het nu gaat om rode wijn, witte wijn, rosé of mousserend, het type wijn moet duidelijk worden aangegeven.
 • Alcoholgehalte: Het percentage alcohol moet nauwkeurig worden vermeld.
 • Inhoud van de fles: De hoeveelheid wijn in de fles moet worden aangegeven, meestal in milliliters.
 • Allergenen: Als de wijn bepaalde allergenen bevat, zoals sulfieten, moeten deze worden vermeld.
 • Naam en adres van de producent: Het volledige naam en adres van het wijnhuis of de producent moet worden vermeld.

Wat kun je tegenkomen op een Wijnlabel?

Een wijnetiket biedt niet alleen informatie over het merk en de wijnmaker, maar kan ook aanwijzingen geven over de herkomst, het druivenras en de smaakprofielen van de wijn. Laten we eens kijken naar de elementen die je wel kunt tegenkomen op een wijnetiket:

 • Naam van de wijn: Dit is meestal de meest prominente tekst op het etiket. Het kan de naam van de wijn zijn, vaak met een verwijzing naar de druivensoort of de wijnstreek.
 • Wijnhuis of producent: Dit is de naam van het wijnhuis, de wijnmaker of het wijnbedrijf dat de wijn heeft geproduceerd.
 • Wijnstreek of herkomst: Dit geeft aan waar de wijn is geproduceerd. Het kan een specifieke regio, een stad, of zelfs een wijngaard zijn.
 • Oogstjaar: Dit is het jaar waarin de druiven zijn geoogst voor het maken van de wijn. Het kan invloed hebben op de smaak en kwaliteit van de wijn.
 • Druivenras: Sommige wijnen vermelden het type druivenras dat is gebruikt om de wijn te maken. Dit kan je helpen om een idee te krijgen van de smaak.
 • Alcoholgehalte: Het percentage alcohol in de wijn wordt vaak vermeld op het etiket.
 • Smaaknotities: Soms worden er korte beschrijvingen gegeven van de smaken en aroma’s die je in de wijn kunt verwachten.

Wat gaat er vanaf 2024 veranderen in de verplichte aanduiding volgens EU-wetgeving?

Alle wijn die in de EU wordt verkocht en na 8 december 2023 wordt geproduceerd, moet aan de nieuwe etiketteringsvereisten voldoen. Deze eisen gelden voor wijnproducenten, wijndistributeurs en label producenten voor wijn binnen de Europese Unie. De nieuwe eisen van een wijnetiket betreft informatie over ingrediënten, allergenen, energie en voedingswaarden. Allergenen, intoleranties en energie-informatie moeten fysiek op het etiket staan.

Maar dat komt bij viaVIÑA helemaal goed, want wij zijn helemaal klaar voor de toekomst! 

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Vind hier de viaVIÑA fit wine, zeker eens uit proberen.