• Gratis verzending vanaf 125,-
  • Voor 17:00u besteld, met 3 werkdagen in huis
  • Biologische wijnen
  • Altijd direct van de wijnboer

Welke wijnsoorten zijn er?

Er zijn talloze wijnsoorten die over de hele wereld worden geproduceerd. Populaire varianten zijn rode wijn, witte wijn, rosé wijn, mousserende wijn, dessertwijn en versterkte wijn. Het is altijd leuk om meer te weten te komen over de verschillende wijnsoorten die er zijn. Van de fruitige en frisse smaken van een rosé tot de volle en krachtige smaken van een rode wijn, er is voor ieder wat wils. Hier zijn enkele van de bekendste en meest populaire wijnsoorten en druiven waarvan ze gemaakt worden, hun smaakprofielen en herkomst. Dus pak een glas wijn en laten we deze heerlijke wereld verkennen!

Rode wijn

Dit is een type wijn gemaakt van blauwe druiven waarbij de schillen tijdens het fermentatieproces in contact blijven met het druivensap, wat resulteert in een rode kleur. Voorbeelden van rode wijn zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Malbec en Bobal.

Witte wijn

Dit is een type wijn gemaakt van witte of lichtgekleurde druiven, waarbij de schillen worden verwijderd voordat het fermentatieproces begint, wat resulteert in een lichtere kleur. Voorbeelden van witte wijn zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Grenache, Vermentino, Verdejo, Grüner Veltliner en Viognier.

Rosé wijn

Dit is een type wijn gemaakt van blauwe druiven waarbij de schillen slechts kort in contact blijven met het druivensap, waardoor de wijn een lichtroze kleur krijgt. Voorbeelden van rosé wijn zijn Rosé de Provence, White Zinfandel, en Tempranillo Rosado.

Mousserende wijn

Dit is een type wijn dat koolzuurgas bevat en daardoor bubbels heeft. Bekende voorbeelden van mousserende wijn zijn Champagne (uit de gelijknamige regio in Frankrijk), Prosecco (uit Italië), en Cava (uit Spanje).

Dessertwijn

Dit is een type wijn dat zoeter van smaak is en vaak wordt gedronken bij het dessert of als digestief. Voorbeelden van dessertwijn zijn Port, Sherry, Sauternes, en Icewine.

Versterkte wijn

Dit is een type wijn waar extra alcohol aan wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen, vaak gebruikt in dessertwijnen zoals Port en Sherry.

Bekendste witte druiven en witte wijn soorten 

Er zijn verschillende bekende witte druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van witte wijnen over de hele wereld. Enkele van de meest bekende witte druivensoorten zijn:

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio/Pinot Gris en Grüner Veltliner.

Naast deze witte druivensoorten zijn er ook andere bekende witte druiven, zoals Viognier, Chenin Blanc, Vermentino, en Verdejo, die worden gebruikt voor de productie van witte wijnen met verschillende smaakprofielen. De stijlen en smaken van witte wijnen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de druivensoort, de regio van herkomst, en de wijnmaaktechnieken die worden toegepast.

Chardonnay

Chardonnay is een populaire druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd en wordt gebruikt voor de productie van diverse witte wijnen. Chardonnay-wijnen kunnen variëren van fris en fruitig tot vol en boterachtig, afhankelijk van de productiemethode en rijping.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een aromatische druivensoort die bekend staat om zijn frisse, levendige smaakprofiel met tonen van citrus, groen fruit en gras. Het wordt vaak gebruikt om wijnen te maken die jong en verfrissend zijn.

Riesling

Riesling is een witte druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland. Het staat bekend om zijn hoge zuurgraad en kan variëren van droge tot zoete wijnen. Riesling-wijnen hebben vaak aroma’s van groene appel, citroen, perzik en bloemen. Ze kunnen uitstekend ouderen en hebben een uitgesproken karakter.

Pinot Grigio

Pinot Grigio, ook bekend als Pinot Gris, is een druivensoort die vaak wordt geassocieerd met frisse, lichte en droge witte wijnen. Pinot Grigio-wijnen zijn populair in Italië, terwijl Pinot Gris-wijnen uit de Elzas in Frankrijk bekend zijn om hun rijke en complexe karakter.

Gewürztraminer

Gewürztraminer is een aromatische druivensoort die bekend staat om zijn intens geurige wijnen met tonen van lychee, rozenblaadjes en kruiden. Het wordt vaak geassocieerd met zoete en weelderige witte wijnen, maar kan ook droge stijlen produceren.

Verdejo

Verdejo is een druivensoort uit Spanje, met name uit de Rueda-regio. Het wordt vaak gebruikt voor de productie van frisse, droge witte wijnen. Verdejo-wijnen hebben meestal aroma’s van tropisch fruit, citrus en kruiden, met een knapperige zuurgraad en een lichte body.

 

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een Oostenrijkse druivensoort die bekend staat om zijn pittige, peperige karakter. Het produceert meestal droge witte wijnen met een hoge zuurgraad en aroma’s van witte peper, groene appel, citrus en kruiden. Grüner Veltliner is een veelzijdige druif die goed kan worden gecombineerd met verschillende gerechten.

 

Viognier

Viognier is een druivensoort die oorspronkelijk uit de Rhône-vallei in Frankrijk komt, maar nu wereldwijd wordt verbouwd. Het produceert rijke, weelderige witte wijnen met aroma’s van abrikoos, perzik, bloemen en kruiden. Viognier-wijnen hebben vaak een lage zuurgraad en een volle body.

Bekendste blauwe druiven en rode wijn soorten 

Er zijn diverse bekende blauwe druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van rode wijnen over de hele wereld. Enkele van de meest bekende blauwe druivensoorten zijn:

Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah/Shiraz, Malbec

Naast deze blauwe druivensoorten zijn er ook andere bekende blauwe druiven, zoals Sangiovese, Tempranillo, Zinfandel, Nebbiolo en Bobal, die worden gebruikt voor de productie van rode wijnen met verschillende stijlen en smaken. De smaakprofielen van rode wijnen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de druivensoort, de regio van herkomst, en de wijnmaaktechnieken die worden toegepast.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een wereldberoemde blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van robuuste, volle rode wijnen. Cabernet Sauvignon-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, stevige tannines en complexe smaakprofiel met tonen van zwarte bessen, cassis, tabak en cederhout.

Merlot

Merlot is een populaire blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van zachte en toegankelijke rode wijnen. Merlot-wijnen hebben vaak een rondere smaak met tonen van rijp rood fruit, chocolade en kruiden.

Pinot Noir

Pinot Noir is een elegante blauwe druivensoort die bekend staat om zijn complexiteit en fijnzinnige smaakprofiel. Pinot Noir-wijnen hebben vaak tonen van rood fruit, aardse aroma’s en specerijen, en kunnen variëren van licht en fris tot vol en krachtig.

Syrah

Syrah, ook bekend als Shiraz in sommige regio’s, is een krachtige blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van volle, kruidige rode wijnen. Syrah/Shiraz-wijnen hebben vaak tonen van zwarte bessen, zwarte peper, kruiden en viooltjes.

Malbec

Malbec is een druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar nu voornamelijk wordt verbouwd in Argentinië. Malbec-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, zachte tannines en fruitige smaakprofiel met tonen van zwarte kersen, pruimen, chocolade en kruiden.

Vele vele wijnsoorten

Dit is een selectie uit alle wijnsoorten die er wereldwijd zijn. Er zijn zoveel smaken en stijlen om te ontdekken en elk glas heeft zijn eigen unieke verhaal. Wijn is niet alleen een drankje, het is een beleving die je kunt delen met vrienden en familie. Dus ga eropuit, ontdek nieuwe smaken en geniet van elk moment. Santé!

Lees meer in onze andere blogposts

Wil je meer weten hoe dat nu zit met calorieën, suiker en sulfiet in wijn? Waarom biologische wijn heel logisch is? Of waarom viaVIÑA biodiversiteit en fair trade zo belangrijk vindt? Lees dan zeker onze andere blogposts.

Vind hier de viaVIÑA fit wine, zeker eens uit proberen.